Hoe houden we onze kindjes fris tijdens een hittegolf?

Elk jaar opnieuw kijkt iedereen uit naar de zomer en eindelijk is het dan zover! Laat die zon maar komen! Maar dan…hittegolf….en ook al willen we eigenlijk niet klagen, (want we wilden graag warmte, toch? ) temperaturen van boven de 30 graden zijn er soms toch teveel aan. En als volwassene weten we wel wat te doen om onszelf fris te houden, maar hoe zit dat met onze kinderen?

Grote kleuters en oudere kinderen kunnen meestal wel goed aangeven wanneer ze het te warm hebben, maar de jongsten kunnen dat nog niet. Zeker (pasgeboren) baby’tjes die hun temperatuur nog niet helemaal zelf kunnen regelen, hebben soms hulp nodig. Zij zijn, net als ouderen en zieke mensen, gevoeliger voor overhitting. Baby’s hebben ook nog niet zoveel vochtreserve, dus waakzaam zijn is de boodschap.


Hoe weet je nu of een baby het té warm heeft?

Je kan best regelmatig met de achterkant van je hand in het nekje voelen. Voelt deze droog en lauw aan, dan heeft je baby’tje het fijn. Voelt het nekje heet en zweterig aan, dat is de temperatuur te hoog. Warmteuitslag en warmtepukkeltjes kunnen ook een teken zijn dat je kindje het te warm heeft (gehad). Deze kunnen geen kwaad en trekken na een dag of 3 vanzelf weer weg.

Hoe koel je je baby of peuter af?

Je kan gelukkig veel ondernemen om wat verfrissing te brengen :

1. Doe niet teveel kleding aan
Elke baby is anders, maar zeker tijdens een hittegolf is 1 laagje kleding , zoals enkel een body, wel voldoende. Ook om te slapen is dit vaak warm genoeg, je kan in het bedje een matrasovertrek uit tetrastof  gebruiken.

 Heeft je kindje toch net iets meer nodig, dan kan je een dunne zomerslaapzak of een onesie aandoen. Vermijd liefst ook synthetische stoffen, maar gebruik natuurlijke materialen zoals bamboe, linnen en organisch katoen. Dit geldt ook voor grotere kinderen, zorg voor kleding in aangename, losse stoffen.



2. Zoek de schaduw op
Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar toch komen baby’tjes veel vaker in de zon dan we er ons bewust van zijn. Let zeker op de heetste dagen goed op dat je met je kindje in de schaduw blijft en zoek de koelste plekjes op. Is het thuis echt te warm, kan je bijvoorbeeld naar het bos trekken waar er veel schaduw is.

Zorg zeker ook voor bescherming van de huid, ook in de schaduw is zonnecrème met een hoge factor een must! Ook een zonnebril en een zonnehoedje bieden extra bescherming. Hiermee bescherm je de ogen, die door teveel UV-straling ook beschadigd kunnen raken, en bescherm je het hoofd, gezicht en de nek.

3. Zorg voor voldoende hydratatie
Baby’s die borstvoeding op verzoek krijgen, zullen instinctief vaak sneller weer aan de borst willen om hun vochtgehalte op peil te houden. Doet jouw baby’tje dit niet uit zichzelf, kan je sneller dan normaal de borst weer aanbieden zodat je kindje zeker voldoende drinkt. Baby’s die flesvoeding krijgen, mogen gerust een extra flesje drinken als dit nodig is. Tot 6 maanden is er enkel melkvoeding nodig en hoef je geen water aan te bieden.

Ook grotere kinderen kan je bewust extra water aanbieden doorheen de dag, met een ijsblokje erbij wordt het extra leuk om wat meer te drinken. Tijdens de zomer is het ook ideaal om te beginnen oefenen met een open beker, morsen is niet erg want door de hitte is alles meteen weer droog! Oudere kinderen kan je ook voeding aanbieden met veel vocht zoals watermeloen. Op een vrolijk zomers bordje is dit op en top vakantiesfeer!



4. Geef een verkoelend badje
Je baby zal zeker genieten van een verkoelend badje, je kan dit uiteraard ook samen doen als je zelf ook wat verfrissing kan gebruiken. Gebruik geen koud water, maar lauw water. Anders is het temperatuurverschil te groot. Lauw water is voldoende fris om genoeg af te koelen. Je mag dit gerust meer dan eens per dag doen, je hoeft je baby niet altijd te wassen met zeep. Als het toch juist een was-momentje is, kan je altijd kiezen voor de natuurlijke verzorgingsproducten van Naïf, deze houden de huid goed gehydrateerd.



5. Gebruik een koude tetradoek bij het slapen
Tijdens een hittegolf kan het echt benauwd worden in huis, waardoor je moeilijk de slaap kan vatten. Dit is bij veel baby’s en kinderen ook zo. Je kan bijvoorbeeld een ventilator plaatsen (niet rechtstreeks op de baby gericht), maar je kan ook  in de ochtend een droge tetradoek (hydrofiel) in de diepvriezer steken, zodat deze lekker koud is tegen de avond. Leg deze dan bij in bed en het inslapen zal gemakkelijker verlopen. Als je het ook graag gebruikt voor de middagdutjes kan je ’s morgens meerdere doeken in de vriezer steken en deze doorheen de dag gebruiken. Dit kan je dus ook bij kleuters , grotere kinderen en in je eigen bed doen!

6. Buiten spelen met water
Spelen met en in het water is bij uitstek de leukste manier van verfrissing voor kinderen. Er bestaan kleine zwembadjes die je gemakkelijk in de schaduw van een parasol kan zetten; gebruik ook hier lauw water en laat je kind nooit alleen. Zorg ervoor dat je kinderen regelmatig ingesmeerd worden met zonnelotion en doe ze eventueel UV-bestendige zwemkleding aan.

Zorg voor wat leuk speelgoed zoals deze stapeltoren van Mushie voor de allerkleinsten of een set Stapelstein in regenboogkleuren voor de grotere kinderen. Dit speelgoed kan tegen het water, is super veelzijdig en garandeert plezier voor jong en oud!



7. Hou het rustig
Als je weet dat het tropisch warm gaat worden, plan dan niet teveel activiteiten in en doe je boodschappen best op een andere dag. Kleine baby’s slapen vaak wat meer als het echt warm is, maar peuters en kleuters hebben natuurlijk hun dagelijkse portie beweging nodig.

Je kan een kleine wandeling inplannen in de ochtend, als het buiten nog fris is, of probeer rustige spelletjes te doen. Bouw op het terras, onder de parasol, een autobaan van Way To Play (deze is ook waterproof!) of maak reuzegrote bellen met Bubble Lab.
Is je kindje fan van rollenspel of kleine popjes? De zomer is ideaal om de Maileg muizencollectie eens mee op het terras te nemen. Met de strandcabines en luchtmatrassen is het thema meteen goed!



Is je kindje toch verbrand?
Haal je kind onmiddellijk uit de zon als je ziet dat de huid toch rood wordt. Je kan verkoeling geven met een lauw bad of natte handdoeken. Het is aangeraden om daarna goed in te smeren met een verfrissende en verzorgende aftersun, zo vaak als nodig is. Zorg er ook in dit geval voor dat je kind voldoende drinkt, dit bevordert het herstel. Is je kindje erg verbrand en er zelfs ziek van (hoofdpijn, blaren, koorts,…) raadpleeg dan steeds een dokter.

Het is belangrijk om te weten dat verbranding op jonge leeftijd de kans op agressieve huidkanker op latere leeftijd verdubbelt. Voorkomen is dus altijd betere dan genezen!

 


Geniet van de zomer en stay tuned voor meer leuke blogs vol tips!